טוען רבני ועו"ד משה ליבוביץ

לא הבטחתי לקיים !

האם יש משמעות להתחייבות אישה שהיא תוותר על כתובתה במקרה עתידי של גירושין ?

שאלה זו עמדה למבחן בפני בית הדין הרבני הגדול בפסק דין שניתן לאחרונה – והתשובה לשאלה מעניינת ומעוררת מחשבה עוד הרבה יותר מהשאלה.

אז טרם נסקור את הכרעת בית הדין הרבני הגדול, נסביר את השאלה שנראית לא כל כך ברורה, שכן אם האישה מוותרת אז היא ויתרה, ואם היא לא מוותרת אז מהי אותה התחייבות.

ובכן, כיום מקובל בין בני זוג שחווים קשיים בנישואין אולם לא רוצים בגירושין, לחתום על הסכם שנקרא הסכם שלום בית ולחילופין גירושין, במסגרת הסכמים מסוג זה, מסדירים בני הזוג מצד אחד אל תנאי שלום הבית (טיפול זוגי, התחייבות לכבוד הדדי, הסדרים כלכליים בנישואין וכל עניין שמעיב על חיי הנישואין) כאשר לאחר סיום פרק שלום הבית בני הזוג מסדירים מראש גם את תנאי הגירושין כך שכל אחד מבני הזוג יודע כי לו ירצה לפרק את הנישואין הרי שתנאי הגירושין מוכתבים מראש.

אלא שאליה וקוץ בה, מבחינה הלכתית קיים איסור על בני זוג לחיות תחת אותה קורת גג ללא כתובה, מה שאומר שאישה איננה יכול לוותר מראש בהסכם שלום וחילופין גירושין על הכתובה, שכן אם האישה מוותרת מראש בפועל אין כתובה וקיימת בעיה הלכתית – הפתרון ההלכתי לבעיה זו היא התחייבות של האישה למחול על כתובתה במקרה של גירושין עם סידור הגט.

התחייבות זו גם הייתה במסגרת אותו הסכם שנידון בפני בית הדין הרבני הגדול – אלא שמה שקרה באותו מקרה הוא; שטרם הגירושין הצהירה האישה את הקלישאה הידועה כי "הבטחתי אבל לא הבטחתי לקיים" וכי היא מודיעה בזאת כי איננה מוחלת על כתובתה.

בית הדין הרבני האזורי קבע כי התחייבות האישה לוותר על כתובתה מהווה מחילה על הכתובה ולכן פטר את הבעל מתשלום הכתובה, אולם בית הדין הרבני הגדול לא הסכים עם הקביעה וביטל את פסק הדין וקבע כי "התחייבות למחול" כשמה כן היא "התחייבות עתידית" ולא מחילה בפועל ולכן כעת כשהאישה מצהירה טרם מתן הגט כי היא לא מקיימת את התחייבותה הרי שיש בכך התנהלות חסרת תום לב אמנם, אולם מחילה על הכתובה אין כאן, ולכן קבע בית הדין הרבני כי האישה לא מחלה על הכתובה, ולכן יש לדון לגופו של עניין האם הבעל חייב או פטור מכתובה.

יחד עם זאת קבע בית הדין הרבני הגדול, כי העובדה שהאישה לא מחלה בפועל על הכתובה מהווה ללא ספק "הפרת חוזה" כאשר לבעל עומדים כל זכויותיו המשפטיות לתבוע את האישה בגין הפרת חוזה, שהבטיחה למחול על הכתובה ולא ביצעה את התחייבותה.

משפטנים המעורים בתיק מעריכים כי גם אם תחויב האישה בתשלום כתובה, הרי שככל והבעל יגיש תביעה לפיצויים בגין הפרת חוזה בבית המשפט יכול שסכום הפיצוי שיקבל יהיה זהה לסכום שהאישה תקבל בגין הכתובה, כך שכלל לא בטוח שלאישה שווה להמשיך ולנהל את תביעת הכתובה.

לקריאת פסק הדין המלא לחץ כאן

נשארו שאלות? השאירו פרטים ונחזור אליכם:

מאמרים נוספים

אחת השאלות המצויות בדיוני קביעת גובה תשלום דמי המזונות היא, כיצד יש לחשב את קצבאות הילדים או קצבאות שונות שמתקבלות

הבעל שהחליט לעזוב את בית המגורים כשטענתו המרכזית להצדיק את מעשיו הייתה כי גם האישה הסכימה לזוגיות החדשה. וחויב בתשלום

בית הדין הרבני בתל אביב בפסק דין מקיף ומפורט (תיק מס' 1167043/4) קבע פרמטרים מדויקים לחלוקת רכוש צודקת והוגנת בין

רקע: תחת החופה מתחייב הגבר לאישה בשטר הכתובה את ההתחייבות הבאה: "הוי לי לאנתו כדת משה וישראל ואנא אפלח ואוקיר ואיזון ואפרנס יתיכי ליכי

אחת הסוגיות המרתקות בדיני מזונות ילדים, היא סוגיית "קצבאות", כלומר כאשר מושלמות קצבאות כאלו ואחרות לאחד ההורים בגין הילד, האם

בית הדין הרבני בתל אביב בפסק דין תקדימי (תיק מס' 1180543/3) דחה תביעת גירושין של בעל שחי בנתק מאשתו למעלה

ביום כ"ה בתמוז תשע"ז 19/07/2017, ניתן פסק דין ע"י בית המשפט העליון בתיקי ערעור בע"מ 919/15 ו-בע"מ 1709/15 – ובו

בית הדין הרבני בירושלים בפסק דין אמיץ הורה לאם שעברה דירה ללא רשות האב וללא רשות בית הדין, להשיב את

סופיות הדיון מול משפט צדק וחקר האמת קווים סייגים ואפיון להליך הייחודי הנוהג בבתי הדין הרבניים "סתירת הדין ודיון מחדש"

בית הדין הרבני הגדול בהחלטה חסרת תקדים, מבקר באופן חריף בעל דין שתמך את בקשתו בתמונות חושפניות של גרושתו. בית

בעל שטען לפטור מכתובה מפני שלטענתו גילה שהאישה חולת איידס, הפסיד במשפטו בבית הדין הרבני ברחובות, בית הדין הרבני פסק

בפסק דין תקדימי וחריף, דחה בית הדין הרבני הגדול את פרשנות בית הדין האזורי וקבע: בעל שמרד באשתו ובגד בה

בית הדין הרבני הגדול קבע כי בעת חישוב דמי מדור יש לבחון מחיר דירה זולה ולא במחיר דירה ממוצעת באזור

החלטה מעניינת שיוצאת מבית מדרשו של בית הדין הרבני בירושלים קובעת כי הסמכות לדון בתיק משמורת הילדים נתונה לבית המשפט

אחת השאלות הנפוצות ביותר שעולות עוד בשלב חיפוש המייצג המתאים היא – כמה עולים שירותיו של טוען רבני? האם עדיף

בהליך גירושין שמתנהל בבית הדין הרבני אפשר להיות מיוצג על ידי טוען רבני ולאו דווקא על ידי עורך דין ולמרבה

במסגרת הליך ערעור בו התקבל ערעורה של אישה לאחר שבית הדין הגדול גילה שהגרוש זייף מסמכים, ניסה הגרוש את מזלו

בעל שתבע בבית הדין הרבני להורות לאשתו שעשתה שימוש ברכב שהיה שייך לו להשיב לו את הרכב, נדהם לקבל פסק

תיק נוסף הגיע במשרדנו לסיומו עם ניצחון מהדד לאישה שיוצגה על ידי המשרד כאשר זכתה במלוא תשלום הכתובה מדובר בסיפור

בית הדין הרבני הגדול בפסק דין חריג, תוקף בחריפות את ארגון "מבוי סתום" ששם את טובת הארגון מעל טובת מקבלי

Top
נגישות
טוען רבני לענייני גירושין - משה ליבוביץ

צרו קשר עוד היום

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

פרטים ליצירת קשר